مقالات تجهیزات گرمایشی

پکیج چیست ؟

پکیج چیست

پکیج چیست ؟

پکیج اسم محاوره‌ای فارسی برای دستگاه گرم کننده آب برای استفاده به عنوان آب گرم و همچنین گرمای محیط است. نام انگلیسی پکیج ها Combi Boiler است که با توجه به محل نصب دستگاه و سوخت مصرفی آن، عنوان تغییر می کند.

نامگذاری پکیج به دلیل ترکیب تجهیزات گرمایشی قدیمی و کوچک کردن و جای دادن آنها در یک دستگاه است که بتواند هم آب گرم و هم گرمایش محیط را تامین کند.

استفاده از پکیج ها به دلیل اشغال فضای کمتر، چند کاربرده بودن و مصرف کم به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته و پکیج جایگزین موتور های قدیمی، بخاری ها و آبگرم کن ها شده است.

پکیج به صورت مستقیم آب را گرم میکند که برای مصرف آب گرم استفاده خواهد شد و همچنین با اتصال به انواع رادیاتور یا شوفاژ یا فن کوئل ها میتواند گرمای محیط در فصل های سرد سال را نیز تامین کند.

پکیج چگونه کار میکند ؟

پکیج ها یا همان بویلرهای ترکیبی مدرن از فناوری متراکم برای گرم کردن مؤثر آب سیستم با استخراج گرمای نهان از گازهای دودکش استفاده می کنند.

هنگامی که به گرمایش یا آب گرم نیاز دارید، سنسور موجود در پکیج با توجه به دمای آب خروجی پکیج و باز شدن شیر آب یک مشعل گازی یا المنت برقی را فعال می کند. گرمای شعله یا المنت برقی از طریق مبدل حرارتی اصلی مستقیماً به مدار رادیاتورها برای گرمایش محیط و یا از طریق مبدل حرارتی صفحه‌ای به شیرهای آب گرم شما منتقل می‌شود ( این شرح برای پکیج دو مبدله بود که در ادامه توضیح خواهیم داد ).

بسیاری از پکیج ها همچنین دارای یک سیستم پیش گرمایش هستند که به دستگاه اجازه میدهد مقدار کمی آب گرم را ذخیره کند. آب داخل دیگ نگهداری می شود و در طول روز در دمای دلخواه شما نگهداری می شود تا در سریع ترین زمان ممکن به شیر آب گرم ارسال شود. به این صورت در ابتدای باز شدن شیر آب شما نیازی به صبر کردن برای فراهم شدن آب گرم ندارید.

قطعات داخلی پکیج

انواع پکیج ها از نظر محل نصب

پکیج ها از نظر موقعیت نصب به دو دسته “پکیج های دیواری” و “پکیج های زمینی” تقسیم می شوند.

پکیج دیواری

پکیج های دیواری طرفداران بسیاری دارند زیرا فضای کمی را در محل نصب اشغال می کنند و از نظر ظاهری مشابه یک آبگرمکن دیواری هستند. پکیج های دیواری عموما کم صدا هستند و به راحتی می تواند آب گرم مورد نیاز و همچنین گرمایش محیط برای خانه، منزل و محیط های کاری کوچک را فراهم کند. سوخت پکیج های دیواری میتواند گازی یا برقی باشد و در صورت مصرف گاز نیاز به اتصال دودکش برای خارج کردن دود حاصل از احتراق گاز دارند.

پکیج زمینی

پکیج های زمینی بزرگتر و قدرتمندتر از پکیج های دیواری هستند و همچنین یک مخزن آب گرم در کنار خود دارند که می توانند مقداری آب گرم آماده را برای شما حفظ کنند. پکیج زمینی علاوه بر سوخت گاز و برق میتواند از نوع دوگانه سوز یعنی مصرف برق و گاز و همچنین با سوخت گازوئیل تولید شود.

برخی از مدل های پکیج زمینی را نمی توان در محیط داخل خانه نصب کرد و حتما باید در فضای خارج از خانه مانند انباری یا اتاق موتورخانه نصب شود.

پکیج چیست ؟ 7

پکیج یک مبدل و دو مبدل

همانطور که ابتدای مقاله روش کار پکیج را توضیح دادیم پکیج میتواند آب گرم و همچنین گرمای محیط را از طریق آب گرم و گردش آن در رادیاتور یا … تامین کند.

پکیج یک مبدل : اگر پکیج دارای یک مبدل حرارتی در داخل خود باشد یعنی همان آبی که برای گرم کردن محیط استفاده می شود به خروجی شیر آب گرم نیز ارائه می شود. با توجه به این موضوع پکیج یک مبدل امکان رسوب گیری بیشتری خواهد شد.

پکیج دو مبدل : در پکیج دو مبدل از دو مبدل حرارتی مجزا ، یکی برای آب گرم مصرفی و یکی برای تجهیزات گرمایش محیط استفاده می شود. به این صورت مسیر آب هر دو جدای از هم بوده و کیفیت آب مصرفی بیشتر خواهد بود و همچنین امکان رسوب نیز کمتر خواهد شد. با توجه به مجزا بدون آب گرم مصرفی دمای آب نیز پایداری بیشتری خواهد داشت.

پکیج فن دار و بدون فن

پکیج فن دار : پکیج های فن دارد یک فن برای دریافت هوا از محیط جهت تامین اکسیژن احتراق و همچنین خروجی بهتر گاز های احتراق دارند. این نوع پکیج بهره وری بیشتری دارد اما حتما باید در محیط خارج از منزل نصب شود و همچنین هنگام کار صدای فن نیز به صدای طبیعی پکیج اضافه خواهد شد که در صورت نصب در داخل این صدا باعث آلودگی صوتی مخصوصا در شب می شود. به نسبت پکیج های بدون فن ، پکیج های فن دار فضای بیشتری را نیز اشغال می کنند.

پکیج بدون فن : پکیج های بدون فن برای نصب در داخل ساختمان ها طراحی شدند و با صدای کمتری کار می کنند همچنین آنها فضای کمتری را نیز اشغال می کنند.

سوخت پکیج ها

پکیج گازی

پکیج های گازی از گاز شهری برای احتراق و تولید گرمای لازم برای گرم کردن آب و محیط استفاده می کنند. مصرف گاز این پکیج ها با توجه به چند کاربرده بودن کم بوده و مقرون به صرفه هستند. پکیج های گازی حتما نیاز به خروجی دودکش دارند که باید هنگام خرید و نصب به این موضوع توجه شود.

پکیج برقی

پکیج های برقی از المنت برقی برای گرم کردن آب استفاده می کنند. مصرف برق آنها زیاد است و استفاده و نصب آنها فقط در محل هایی که دسترسی به گاز شهری مقدور نباشد منطقی به نظر میرسد. پکیج برقی نیازی به دودکش ندارد.

پکیج دوگانه سوز

این پکیج ها که از نوع پکیج زمینی هستند هم میتوانند گاز مصرف کنند و هم برق و این مزیت می تواند در برخی مواقع و موقعیت ها کاربردی باشد.

پکیج گازوئیلی

این نوع پکیج از سوخت فسیلی گازوئیل و احتراق آن برای گرمایش آب استفاده میکند. در محل هایی که دسترسی به گاز شهری فراهم نباشد و نیاز به گرم کردن محیطی بزرگ با هزینه کم داشته باشیم می توانیم از پکیج های گازوئیلی استفاده کنیم. دقت کنید که باز هم نیاز به برق جهت پمپ گردش آب وجود دارد اما برق صرفا برای گرم کردن آب استفاده نمی شود و این باعث کاهش هزینه برق خواهد شد.

پکیج چیست ؟ 9

مزایای پکیج

پکیج ها مزایای زیادی دارند که در ادامه تعدادی از آنها را ذکر خواهیم کرد :

  1. نصب و راه اندازی سریع و آسان
  2. اشغال فضای کم در محیط های کوچک
  3. امکان کنترل و تنظیم دقیق دمای آب و گرمایش محیط
  4. مصرف انرژی کم و مقرون به صرفه در برابر دیگر تجهیزات گرماشی
  5. مجزا بودن و استقلال تجهیزات گرمایشی هر واحد مسکونی یا تجاری
  6. فعال شدن و کارکردن با صدای کم بدون ایجاد آلودگی صوتی
  7. ایمنی بالا به دلیل داشتن سنسور های مختلف تشخیص دود و CO2، آتش، دمای آب و …
  8. امکان تعمیر و سرویس در محل بدون نیاز به جا به جایی

معایب پکیج

پکیج ها معایت کمی دارند که برخی از آنها حتی نکاتی برای انتخاب صحیح مدل آنهاست. با این وجود تعدادی از معایب پکیج ها را اشاره می کنیم:

  1. عمر مفید کمتر قطعات به نسبت موتورخانه ها ( عمر مفید یک پکیج 10 الی 15 سال است )
  2. نیاز به تعمیر و سرویس هر ساله
  3. اشغال فضا در محیط داخل خانه یا محل نصب
  4. عدم امکان نصب و راه اندازی برای محیط با متراژ بالای 300 متر

نکات مهم برای انتخاب و خرید پکیج

با توجه به توضیحاتی که قبلا درباره انواع پکیج از نظر محل نصب ، امکانات و سوخت مصرفی ارائه کردیم باید با توجه به شرایط و موقعیت نصب پکیج یکی از موارد را انتخاب کنید.

برای انتخاب سریع ما اینجا چند نکته را تکرار میکنیم :

  • پکیج برای چه محیطی مورد نیاز است ؟ خانه ، آپارتمان ، محل کار و …
  • فشار آب در آن ناحیه چطور است ؟ خوب یا ضعیف
  • فضای کافی برای چه نوع پکیجی موجود است ؟ پکیج دیواری یا زمینی و آیا امکان نصب در فضای بیرون هست یا نه
  • سوخت در دسترس برای مصرف پکیج چیست ؟ آیا گاز شهری یا کپسول کاز فراهم است یا مجبور به خرید پکیج برقی هستیم
  • قدرت پکیج باید چه مقدار باشد ؟ با توجه به متراژ فضا، تعداد اتاق، تعداد سرویس بهداشتی و حمام و …

انتخاب پکیج مناسب

همچنین میتوانید با تماس با قم تجهیز برای خرید پکیج مناسب راهنمایی بگیرید و پس از تصمیم گیری با اگر ساکن شهر قم هستید با مراجعه به قسمت فروشگاه پکیج مورد نظر خود را خریداری کنید.

اما یکی از مهمترین نکات برای اتخاب یک پکیج مناسب توجه به قدرت پکیج با توجه به مساحت محیط ، تعداد اتاق و سرویس های بهداشتی است. برای این منظور بهتر است از جدول ظرفیت پکیج بر اساس متراژ زیر برای انتخاب پکیج استفاده نمایید.

متراژ محیط تعداد اتاق خواب تعداد رادیاتور تعداد سرویس بهداشتی پکیج پیشنهادی
کمتر از 60 متر مربع پکیج مناسب نصب نیست
60 الی 120 متر مربع یک تا سه عدد تا 10 عدد یک عدد 24kw تا 27kw
120 الی 180 متر مربع دو تا چهار عدد تا 15 عدد دو عدد 28kw تا 32kw
180 الی 220 متر مربع سه تا پنج عدد تا 20 عدد دو عدد 32kw تا 35kw
 مربع 220 الی 270 متر چهار تا شش عدد تا 25 عدد سه عدد 35kw تا 42kw
بیشتر از 300 متر مربع پکیج مناسب نصب نیست

همچنین اگر نیاز به مقایسه پکیج با دیگر تجهیزات گرمایشی محیط را دارید ما مقالات زیر را به شما پیشنهاد میکنیم :

پکیج بهتر است یا آبگرمکن ؟ 2
مقایسه پکیج و موتورخانه
مقایسه پکیج و بخاری
مقاله پیشنهادی : پکیج بهتر است یا بخاری؟

سرویس دوره‌ای و تعمیر پکیج

مانند هر دستگاه دیگری پکیج نیز نیاز به سرویس دوره‌ای دارد. مهمترین قسمت سرویس دوره‌ای پکیج رسوب زدایی مبدل های پکیج است که باید هر سال انجام شود. در مناطقی که آب دارای املاح زیاد و سنگین است نیاز است رسوبات مبدل پکیج هر شش ماه بررسی و در صورت نیاز رسوب زدایی انجام شود. رسوب زدایی پکیج توسط مواد شوینده اسیدی انجام می شود تا رسوبات در اسید حل شده و از مبدل و پکیج خارج شوند.

همچنین سلامت مبدل، لوله های آب، بست و اتصالات شلنگ گاز و مسدود نبودن مسیر دودکش نیز باید بررسی شود و در صورت نیاز تعمیر یا تمیز شوند.

سرویس پکیج بسیار مهم بوده و تاثیر زیادی بر عملکرد و طول پکیج خواهد داشت و پیشنهاد میکنیم به هیچ عنوان در سرویس پکیج تاخیر ایجاد نکنید و آن را پشت گوش نیندازید.

در صورتی که پکیج خراب شده و نیاز به تعمیر دارد حتما گارانتی پکیج را برای زمان باقیمانده بررسی کنید تا در صورت امکان از خدمات گارانتی پکیج استفاده کنید.

برای تعمیر پکیج حتما شرح خرابی پکیج را به یک تعمیرکار معتبر ارائه کنید و از او درخواست کنید که علت خرابی را برای شما توضیح دهد و پس از آن در صورتی که علت ساده بود خودتان تعمیر را انجام دهید و اگر تعمیر پکیج از عهده شما خارج است حتما از تعمیرکار متخصص پکیج و تجهیزات گرمایشی برای تعمیر پکیج درخواست خدمات کنید.

علت خرابی پکیج میتواند از قسمت برد کنتل یا قطعات و سیستم احتراق و … باشد. بنابراین به راحتی نمی توان لیستی از خرابی های احتمالی پکیج ها در برند های مختلف ایجاد کرد. همچنین در نظر داشته باشید که دستکاری در پکیج ممکن است باعث خرابی در نحوه کار پکیج و احتمل نشت گاز و خطرات جانبی دیگر شود.

تعمیر پکیج

سوالات متداول درباره پکیج

حرارت تولید شده توسط احتراق سوخت های فسیلی یا المنت برقی مبدل حرارتی را گرم کرده و به این وسیله آب گرم خواهد شد. آب مصرفی مستقیما از پکیج به شیر آب منتقل می شود و همچنین آب گرم پس از عبور از یک پمپ در رادیاتور ها گردش می کند که باعث گرم شدن محیط خواهد شد. تمام این فرایند توسط یک برد الکترونیکی کنترل می شود.

پکیج ها از نظر نصب به دو دسته پکیج های دیواری و زمینی تقسیم می شوند. همچنین از نظر سوخت مصرفی به پکیج های گازی ، برقی ، دوگانه سوز و گازوئیلی قابل تقسیم هستند. موارد دیگری مانند قطعات داخلی و امکان پکیج ها نیز گاهی در نام گذاری و دسته بندی آنها تاثیر گذار هستند. برای مثال پکیج دیجیتال، پکیج فن دار یا پکیج بدون فن، پکیج یک مبدل و دو مبدل و ...

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها